Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/nasiona z pół laski wanilii
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- ½ kostki roztopionej i ostudzonej margaryny
- dodatkowo cukier puder do posypania babki
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli mąki, budyń, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, jajka oraz roztopioną margarynę, miksujemy na gładką masę
- ciasto przelewamy do formy ( 21x27cm ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotową i ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kuchnia.wp.pl/id,5411,title,Babka-sasiadki,przepis.html?ticaid=112223
Wyszła Idealna ;D
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWygląda obłędnie. Można by przełożyć dżemem w wersji de lux? Jam myślisz?
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary miała blaszka?
już podaję rozmiar blaszki ja użyłam 21x27 cm a co do przełożenia dżemem to jak najbardziej kwaśny element będzie fajnie się komponował z waniliową babką , gorąco pozdrawiam :)
Usuńwyszedł zakalec hmm
OdpowiedzUsuńszkoda bo babka jest naprawdę smaczna i mało problematyczna
Usuń