niedziela, 2 lutego 2014

BABKA WANILIOWO - BUDYNIOWA (szybka)

Bardzo smaczna babka  waniliowo – budyniowa, która jest łatwa i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze  jest lekka i  puszysta . Gorąco polecam :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/nasiona z pół laski wanilii
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • ½ kostki  roztopionej i ostudzonej margaryny
  • dodatkowo cukier puder do posypania babki

Wykonanie:
  • wszystkie składniki czyli mąki, budyń, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, jajka  oraz roztopioną margarynę, miksujemy na gładką masę
  • ciasto przelewamy do formy ( 21x27cm ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotową i ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.



Źródło: http://kuchnia.wp.pl/id,5411,title,Babka-sasiadki,przepis.html?ticaid=112223

6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Można by przełożyć dżemem w wersji de lux? Jam myślisz?
    A jakie wymiary miała blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już podaję rozmiar blaszki ja użyłam 21x27 cm a co do przełożenia dżemem to jak najbardziej kwaśny element będzie fajnie się komponował z waniliową babką , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wyszedł zakalec hmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda bo babka jest naprawdę smaczna i mało problematyczna

      Usuń