niedziela, 2 lutego 2014

KOKARDKI PIWNE

Kolejna propozycja z użyciem piwa tym razem polecam kokardki piwne coś a’la faworki i na pewno ciekawa propozycja na tłusty czwartek. Najlepiej smakują w dniu upieczenia, z podanej ilości wychodzi spora ilość kokardek (duża micha) ,więc można tak jak ja zrobić porcję z połowy składników. Polecam :)


 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • ½ do ¾ szklanki  jasnego piwa(zaczynami od ½ szklanki )
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 Wykonanie:
  • ze wszystkich składników  czyli mąki, masła, żółtek, spirytusu, ½ szklanki piwa i szczypty soli zagniatamy ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto najlepiej potraktować je wałkiem, tłuczkiem lub użyć pięści uderzając w nie  raz po raz  chodzi o to żeby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza, jeżeli zdarzy się, że ciasto będzie zbyt suche dodajemy piwo.
  • gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 60 minut
  • schłodzone, rozwałkowujemy jak najcieniej , na podsypanym mąka blacie i wykrywamy kółka np. szklanką, formujemy kokardki
  • olej rozgrzewamy do około 175ºC, kokardki smażymy na złoty kolor, odsączamy na ręcznikach papierowych , po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/karnawalowe-kokardki-na-piwie

2 komentarze: