Kolejna propozycja z użyciem piwa tym razem polecam kokardki
piwne coś a’la faworki i na pewno ciekawa propozycja na tłusty czwartek.
Najlepiej smakują w dniu upieczenia, z podanej ilości wychodzi spora ilość
kokardek (duża micha) ,więc można tak jak ja zrobić porcję z połowy składników.
Polecam :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki spirytusu
- ½ do ¾ szklanki jasnego piwa(zaczynami od ½ szklanki )
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, masła, żółtek, spirytusu, ½ szklanki piwa i szczypty soli zagniatamy ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto najlepiej potraktować je wałkiem, tłuczkiem lub użyć pięści uderzając w nie raz po raz chodzi o to żeby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza, jeżeli zdarzy się, że ciasto będzie zbyt suche dodajemy piwo.
- gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 60 minut
- schłodzone, rozwałkowujemy jak najcieniej , na podsypanym mąka blacie i wykrywamy kółka np. szklanką, formujemy kokardki
- olej rozgrzewamy do około 175ºC, kokardki smażymy na złoty kolor, odsączamy na ręcznikach papierowych , po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepis/karnawalowe-kokardki-na-piwie
:)
OdpowiedzUsuń