- 200g mąki pszennej
- cukier 40-60g ( w przepisie nie podali ilości cukru)
- 40g krokantu orzechowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 180g rodzynek namoczonych w rumie
- 1 jajko
- 160ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
- mąkę mieszamy z cukrem, krokantem, proszkiem do pieczenia, sodą ,solą oraz rodzynkami
- w drugim naczyniu mieszamy jajko, sok pomarańczowy oraz olej
- łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy do połączenia składników
- ciasto przekładamy do papilotek, ( można wierzch posypać dodatkowo krokantem ) pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka „ Babeczki słodkie i pikantne”
Wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń