środa, 29 stycznia 2014

MUFFINKI KROKANTOWE

Proste i szybkie w wykonaniu muffiny z dodatkiem "pijanych" rodzynek oraz krokantu orzechowego, krótko mówiąc w prostocie siła :)

 

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • cukier 40-60g ( w przepisie nie podali ilości cukru)
  • 40g krokantu orzechowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 180g rodzynek namoczonych w rumie
  • 1 jajko
  • 160ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:
  • mąkę mieszamy z cukrem, krokantem, proszkiem do pieczenia, sodą ,solą oraz rodzynkami
  • w drugim naczyniu mieszamy jajko, sok pomarańczowy oraz olej
  • łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do papilotek, ( można wierzch posypać dodatkowo krokantem ) pieczemy około 25 minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC.



Źródło: Książka „ Babeczki słodkie i pikantne”

2 komentarze: