Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 14g suchych drożdży
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 ½ szklanki letniego mleka
- ¼ szklanki letniej wody
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki roztopionego masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
- mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, następnie dodajemy cukier, sól, jajka, mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, zagniatamy pod koniec dodajemy jeszcze roztopione masło, całość wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, może się kleić ale starajcie się nie podsypywać mąką
- z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1 ½ godziny)
- po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na 1 cm na podsypanym mąką blacie, wycinamy koła 7-8cm , a w każdym z nich np. kieliszkiem wycinamy mniejsze dziurki, gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na 30minut
- wyrośnięte donuts’y smażymy w głębokim oleju ( do 175ºC) na złoty kolor
- usmażone przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- ciepłe donuts’y lukrujemy domowym lukrem lub polewamy roztopioną czekoladą.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/amerykanskie-doughnuts---paczki-z-dziurka
Zapraszam na konkurs walentynkowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
Pozdrawiam , Aga
bardzo dziękuję za zaproszenie :) postaram się coś wyczarować w ten weekend i przesłać na konkurs :) gorąco pozdrawiam Kasia
Usuńpoproszę takie słodkie zapomnienie! :D
OdpowiedzUsuńw takim razie zapraszam do Katowic :)
Usuń