wtorek, 4 lutego 2014

DONUTS'Y - PĄCZKI Z DZIURKĄ

Doskonałe, pyszne, idealne jedne z najlepszych donuts’ów jakie jadłam. Przepis znalazłam na stornie Moje wypieki . Z podanej ilości wychodzi około 35 sztuk. Gorąco polecam, warte grzechu ;p


Składniki:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 14g suchych drożdży
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 ½ szklanki letniego mleka
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • olej do smażenia


Wykonanie:
  • mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, następnie dodajemy cukier, sól, jajka, mleko, wodę i  ekstrakt waniliowy, zagniatamy pod koniec dodajemy jeszcze roztopione masło, całość wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, może się kleić ale starajcie się nie podsypywać mąką 
  • z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1 ½ godziny)
  • po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na  1 cm na podsypanym  mąką blacie, wycinamy koła  7-8cm , a w każdym z nich np. kieliszkiem wycinamy mniejsze dziurki,  gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na 30minut
  • wyrośnięte donuts’y smażymy w głębokim oleju (  do 175ºC)  na złoty kolor
  • usmażone przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • ciepłe donuts’y lukrujemy domowym lukrem lub polewamy roztopioną czekoladą.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/amerykanskie-doughnuts---paczki-z-dziurka

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs walentynkowy :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam , Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za zaproszenie :) postaram się coś wyczarować w ten weekend i przesłać na konkurs :) gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń
  2. poproszę takie słodkie zapomnienie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zapraszam do Katowic :)

      Usuń