Składniki:
- 500g mąki pszennej chlebowej (przesianej)
- 10g suchych drożdży
- 50g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka wódki/rumu
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oleju
- olej do smażenia
Dodatkowo na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek gorącej wody
Cukier wymieszać z wodą, wymieszać, lukier powinien być
w miarę rzadki aby bez problemowo można było w nim zanurzać małe pączki.
Wykonanie:
- mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, żółtka, mleko, wódkę oraz sok z cytryny,zagniatamy,a na koniec dodajemy olej. Całość wyrabiamy na gładkie i miękkie ciasto około 5 minut, ciasto może się kleić ale postarajcie się nie dodawać za dużo mąki, można tutaj wesprzeć się mikserem z hakiem.
- gotowe ciasto formujemy w kulę , przykrywam lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość
- po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy na grubość około 1-1,3 cm, wykrawamy małe koła o średnicy 3 cm, które odstawiamy na oprószoną mąką deskę , przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut
- po wyrośnięciu smażymy pączki na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 175ºC, smażymy je tak aby całe były zanurzone w oleju, pomocny tu będzie np koszyczek do frytek którym przykrywamy (dociążamy) smażone pączki tak aby były całe zanurzonej w oleju
- gotowe odsączamy na ręcznikach papierowych
- jeszcze ciepłe polewamy lukrem.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kasztanki-czyli-paczusie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz