niedziela, 9 marca 2014

KRUCHE CIASTKA KAKAOWO - MIGDAŁOWE

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu  kruche ciasteczka kakaowe pełne siekanych migdałów, idealne z kubkiem gorącego mleka ,  gorąco polecam :)


Składniki:      
  • 200g mąki pszennej
  • 75g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15g ciemnego kakao
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 100g posiekanych migdałów

Wykonanie:
  • z mąki, cukru, cukru waniliowego, kakao, masła i żółtka zagniatamy ciasto trochę to zajmie czasu ale tak ma być, na koniec dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy walec i wkładamy do lodówki na 60minut
  • schłodzone ciasto kroimy na plastry o grubości około 5-6 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC





Źródło:  Ulotka Lidl’a

11 komentarzy:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
    Pozdrawiam
    cukierniczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kakowe? Za perwersyjne dla mnie. Nie, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. literówka rzecz ludzka, nikt nie jest doskonały, pozdrawiam

      Usuń
  4. dobre zamiast migdałów dałem orzechy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też je już robiłam zamiennie z orzechami laskowymi i włoskimi :) równie pyszne :)

      Usuń
  5. Ile ciasteczek wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie pamiętam ile dokładnie wyszło ciastek ale obstawiam, że około 20 szt , w sumie zależy od szerokości wałka z ciasta

      Usuń