wtorek, 10 czerwca 2014

CIASTO OWSIANE Z OTRĘBAMI BEZ TŁUSZCZU

Smaczne, zdrowe i pełne cennego błonnika ciacho jest świetną propozycją na drugie śniadanie oraz podwieczorek  gorąco polecam :)


Składniki:
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego w ziarnach
  • ½ szklanki otrębów  pszennych
  • 1 szklanka mąki  pszennej wieloziarnistej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 0%
  • ½ do ¾ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mieszanki rodzynek i  żurawiny( można dodać również inne bakalie )

Wykonanie:
  • płatki owsiane, siemię lniane i otręby wsypujemy na dużą patelnie i podprażamy wszystko na złotobrązowy kolor, gotowe przesypujemy do np. malaksera i mielimy na drobno
  • do miski przesypujemy zmielone płatki, otręby i siemię ,dodajemy pozostałe suche składniki czyli mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz sól, całość mieszamy
  • w drugim naczyniu jogurt, miód oraz jajko łączymy ze sobą najlepiej trzepaczką ,
  • następnie do suchych  składników dodajemy mokre, wszystko ze sobą łączymy  , na koniec dodajemy rodzynki i żurawinę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy
  • blaszkę ( np23x12cm )wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej  ciasto , pieczemy je około 60 -70 minut do suchego patyczka w temperaturze 180ºC.



Źródło: Książka „Zdrowie na talerzu”

2 komentarze:

  1. witam,
    czy myśli Pani, że to ciasto wyszłoby ze świeżymi owocami? np truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, teoretycznie można spróbować ale nie gwarantuję, że na 100% wyjdzie, choć nie ukrywam że jestem sama ciekawe czy w takiej wersji ciasto wyjdzie, pozdrawiam

      Usuń