Składniki:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki siemienia lnianego w ziarnach
- ½ szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej wieloziarnistej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 0%
- ½ do ¾ szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 szklanka mieszanki rodzynek i żurawiny( można dodać również inne bakalie )
Wykonanie:
- płatki owsiane, siemię lniane i otręby wsypujemy na dużą patelnie i podprażamy wszystko na złotobrązowy kolor, gotowe przesypujemy do np. malaksera i mielimy na drobno
- do miski przesypujemy zmielone płatki, otręby i siemię ,dodajemy pozostałe suche składniki czyli mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia oraz sól, całość mieszamy
- w drugim naczyniu jogurt, miód oraz jajko łączymy ze sobą najlepiej trzepaczką ,
- następnie do suchych składników dodajemy mokre, wszystko ze sobą łączymy , na koniec dodajemy rodzynki i żurawinę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy
- blaszkę ( np23x12cm )wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , pieczemy je około 60 -70 minut do suchego patyczka w temperaturze 180ºC.
Źródło: Książka „Zdrowie na talerzu”
witam,
OdpowiedzUsuńczy myśli Pani, że to ciasto wyszłoby ze świeżymi owocami? np truskawkami?
hej, teoretycznie można spróbować ale nie gwarantuję, że na 100% wyjdzie, choć nie ukrywam że jestem sama ciekawe czy w takiej wersji ciasto wyjdzie, pozdrawiam
Usuń