poniedziałek, 7 lipca 2014

CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ

Bardzo smaczne ciasto z jagodami i kruszonką cynamonowo orzechową, pycha gorąco polecam :)

 
Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 180g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 duże jajka
  • 180ml mleka
  • około 300g świeżych jagód 
Kruszonka:
  • 50g mąki pszennej
  • 70g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60g masła
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, cukier, cynamon i masło , zagniatamy  na kruszonkę pod koniec dodajemy posiekane orzechy.


Wykonanie:
  • mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ,odstawiamy
  • w drugim naczyniu masło, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy na gładką kremową masę, następnie dodajemy do niej po kolei jajka, nie przerywając miksowania
  • do masy powolutku dodajemy mieszankę mąki, na zmianę z mlekiem, całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto
  • gotowe przekładamy do tortownicy (23cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jagody , które przykrywamy kruszonką
  • pieczemy 60 minut, następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.


 

Źródło: Książka C.Bardi „Ciasta”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz