Składniki ( na 15-16
szt):
- 250g letniego mleka
- 1 jajko
- 20g miodu
- 500g mąki pszennej
- 21g suchych drożdży (3 opakowania 7g)
- szczypta soli
- 75g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 opakowanie budyniu oraz mleko i cukier ( budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu)
- około 300g agrestu
- 1 białko do posmarowania drożdżówek
- cukier perlisty do posypania
Wykonanie:
- w misce mieszamy mleko, jajko oraz miód, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, sól oraz miękkie masło całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastycznie ciasto, gotowe przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką , odstawiamy na około1 ½ godziny do podwojenia wielkości
- po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na bułeczki około 50-60gramowe, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy, przykrywamy je i odstawiamy na około 30 minut do kolejnego wyrośnięcia
- za pomocą szklanki ( dna ) w każdej bułeczce robimy wgłębienie, dociskając ją prawie do dna, tak żeby ciasto w tym miejscu było cienkie , następnie napełniamy wgłębiania letnim budyniem, na którym układamy agrest, ranty smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy brzegi cukrem perlistym
- pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: http://kopalniasmakow.blogspot.com/2011/07/drozdzowki-z-budyniem-i-czerwona.html
Pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku jeszcze agrestu nie jadłam...
ja mam o tyle szczęście ,że mam mały krzaczek agrestu w ogródku :)
UsuńMniam, pyszności <3
OdpowiedzUsuńoj tak pyszne :)
Usuńbudyń, agrest, drozdzowe... IDEALNIE :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% :)
Usuń