wtorek, 22 lipca 2014

JAGODZIANKI

Każdy zna, każdy lubi więc dlaczego ich samemu nie upiec ? :)  Gorąco zachęcam i polecam :)


Składniki na około 12 szt:
  • 20g  świeżych drożdży
  • 125g cukru ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 340g mąki pszennej ( z tej ilości 1 łyżka idzie do rozczynu)
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50g masła 
Dodatkowo na nadzienie:
  • 1 ½ do 2 szklanek jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:
  • zaczynamy od zrobienia rozczynu, do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 20-30 minut
  • do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko oraz sól, wlewamy rozczyn i resztę mleka, wszystko mieszamy za pomocą miksera, pod koniec mieszania dodajemy rozpuszczone masło, całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, jeśli będzie trzeba delikatnie podsypujemy mąką, gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy , a następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 5mm, następnie kroimy ciasto w kwadraty  o boku 7 -8cm ( ale nie ma problemu jeżeli zrobicie dużo większe jagodzianki )
  • gotowe kwadraty nadziewamy nadzieniem jagodowym ( około 2 łyżki) i zlepiamy ciasto formując podłużną jagodziankę
  • gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym białkiem, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170ºC (w oryginale było 160 ºC)
  • gotowe jagodzianki lukrujemy.




Źródło: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/jagodzianki-6575/#.U86E67E8r6O

8 komentarzy:

  1. Mmmm, jakie puchate i apetyczne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodzianki widzę dzisiaj po raz kolejny, koniecznie muszę zrobić :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, nie ma jak domowe jagodzianki :)

      Usuń
  3. Mmm, uwielbiam :) Twoje są przecudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jagodzianki w TWOIM wykonaniu prezentują się pięknie...mam w planach na ten tydzień :)

    OdpowiedzUsuń