czwartek, 24 lipca 2014

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I AGRESTEM

Tym razem padło na drożdżówki z budyniem i agrestem, bardzo smaczne połączenie, gorąco polecam :)


Składniki ( na 15-16 szt):
  • 250g letniego mleka
  • 1 jajko
  • 20g miodu
  • 500g mąki pszennej
  • 21g suchych drożdży (3 opakowania 7g)
  • szczypta soli
  • 75g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie budyniu oraz mleko i cukier ( budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu)
  • około 300g agrestu
  • 1 białko do posmarowania drożdżówek
  • cukier perlisty do posypania


Wykonanie:
  • w misce mieszamy mleko, jajko oraz miód, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, sól oraz miękkie masło całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastycznie ciasto, gotowe przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką , odstawiamy na  około1 ½ godziny do podwojenia wielkości
  • po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na bułeczki około 50-60gramowe, które układamy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  zachowując  spore odstępy, przykrywamy je i odstawiamy na około 30 minut do kolejnego wyrośnięcia
  • za pomocą szklanki ( dna ) w każdej bułeczce robimy wgłębienie, dociskając ją prawie do dna, tak żeby ciasto w tym miejscu było cienkie ,  następnie napełniamy wgłębiania letnim budyniem, na którym układamy agrest, ranty smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy brzegi cukrem perlistym
  • pieczemy  20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.



Źródło: http://kopalniasmakow.blogspot.com/2011/07/drozdzowki-z-budyniem-i-czerwona.html

7 komentarzy: