czwartek, 6 listopada 2014

BATONIKI MORELOWO GREJPFRUTOWE

Pyszne i zdrowe batoniki, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkich przekąsek, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 250g suszonych moreli
  • 150ml soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego
  • 100g migdałów bez skórki
  • 30g wiórków kokosowych

Wykonanie:
  • suszone morele zalewamy sokiem i odstawiamy na 2-3 godziny, następnie blędujemy je 
  • migdały  bez skórki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, studzimy i  również blędujemy  je  lub mielimy  na drobno
  • wszystkie składniki  czyli migdały, morele oraz wiórki kokosowe przekładamy do miski i mieszamy, aż wszystko ładnie się nam połączy
  • masę przekładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownice 18 cm ), masa powinna mieć około 1,5 cm grubości, pieczemy18- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C, następnie wyciągamy z piekarnika, kroimy na kwadraty i wkładamy ponownie do piekarnika na jeszcze 8-10 minut.



Źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-morelowo-grapefruitowe-toffi,rId,1390

4 komentarze:

  1. Witaj! świetny przepis, cudowna alternatywa dla osób dbających o zdrowe odżywianie się:) Ale mam pytanie o grejpfruty - ile sztuk potrzeba na uzyskanie podanej ilości soku? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zależności od wielkości 1-2 szt ,gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj! Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję:) mam pytanie czym można zastąpić migdały (alergia na orzechy itp.) ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm spróbuj dodać może więcej kokosu niestety nie przychodzi mi inny zamiennik do głowy

      Usuń