Składniki:
- 250g suszonych moreli
- 150ml soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego
- 100g migdałów bez skórki
- 30g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- suszone morele zalewamy sokiem i odstawiamy na 2-3 godziny, następnie blędujemy je
- migdały bez skórki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, studzimy i również blędujemy je lub mielimy na drobno
- wszystkie składniki czyli migdały, morele oraz wiórki kokosowe przekładamy do miski i mieszamy, aż wszystko ładnie się nam połączy
- masę przekładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownice 18 cm ), masa powinna mieć około 1,5 cm grubości, pieczemy18- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C, następnie wyciągamy z piekarnika, kroimy na kwadraty i wkładamy ponownie do piekarnika na jeszcze 8-10 minut.
Źródło: http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-morelowo-grapefruitowe-toffi,rId,1390
Witaj! świetny przepis, cudowna alternatywa dla osób dbających o zdrowe odżywianie się:) Ale mam pytanie o grejpfruty - ile sztuk potrzeba na uzyskanie podanej ilości soku? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńw zależności od wielkości 1-2 szt ,gorąco pozdrawiam :)
UsuńWitaj! Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję:) mam pytanie czym można zastąpić migdały (alergia na orzechy itp.) ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhmm spróbuj dodać może więcej kokosu niestety nie przychodzi mi inny zamiennik do głowy
Usuń