piątek, 21 listopada 2014

ROGALIKI MAŚLANE

Pyszne maślane rogale idealne na śniadanie czy podwieczorek, koniecznie z masłem i miodem, pycha, gorąco polecam :)


Składniki ( na 10 szt):
  • 70g miękkiego masła
  • 175ml letniej wody
  • 375g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchy drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • dodatkowo 50g roztopionego masła

Wykonanie:
  • masło wkładamy do letniej wody, rozpuszczamy
  • do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże ,mieszamy następnie dodajemy pozostałe składniki, sól, miód oraz mieszankę wody z masłem, całość wyrabiamy na gładkie ciasto
  • gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny lub do podwojenia swojej objętości
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x45cm
  • ostrym nożem dzielimy prostokąt na pół, a następnie każdą połówkę ciasta kroimy na 5 trójkątów ( o podstawie około 15 cm)
  • każdy trójkąt smarujemy roztopionym masłem ,a następnie zwijamy, zaczynając od podstawy do czubka,  rulon formujemy w rogal,
  • rogaliki przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż zwiększą swoją objętość
  • gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  pieczemy je około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200°C.



Źródło: Książka Dr.Oetker „ Szkoła pieczenia”

2 komentarze: