Składniki
( na 10 szt):
- 70g miękkiego masła
- 175ml letniej wody
- 375g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchy drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- dodatkowo 50g roztopionego masła
Wykonanie:
- masło wkładamy do letniej wody, rozpuszczamy
- do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże ,mieszamy następnie dodajemy pozostałe składniki, sól, miód oraz mieszankę wody z masłem, całość wyrabiamy na gładkie ciasto
- gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny lub do podwojenia swojej objętości
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x45cm
- ostrym nożem dzielimy prostokąt na pół, a następnie każdą połówkę ciasta kroimy na 5 trójkątów ( o podstawie około 15 cm)
- każdy trójkąt smarujemy roztopionym masłem ,a następnie zwijamy, zaczynając od podstawy do czubka, rulon formujemy w rogal,
- rogaliki przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż zwiększą swoją objętość
- gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200°C.
Źródło: Książka Dr.Oetker „ Szkoła pieczenia”
Idealne!
OdpowiedzUsuńhi hi :) :) :) tak proste i pyszne idealne na śniadanie :)
Usuń