piątek, 21 listopada 2014

PIERNICZKI DOJRZEWAJĄCE

Właśnie przyszła pora na przygotowanie ciasta na pierniczki dojrzewające,  a co najważniejsze przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Z przepisu wychodzi bardzo duża ilość pierniczków, więc można tak jak ja w tym roku przygotować z  ciasto z połowy składników. Ciasto musi leżakować w lodówce 3 tygodnie, natomiast po upieczeniu, pierniczki są twarde , żeby zmiękły i w pełni  oddały swój smak  , pierniczki muszę jeszcze poleżakować w puszce lub innym pojemniku około 2  tygodni, po tym czasie będą idealne na święta :)



Składniki:
  • 250g margaryny
  • 500g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1 ½ łyżki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka

Wykonanie:
  • w rondlu rozpuszczamy margarynę, miód oraz cukier na małym gazie, kiedy cukier całkowicie się nam rozpuści, mieszankę ściągamy z gazu i odstawiamy do ostudzenia
  • do miski dodajemy mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pierników, jajka, mleko oraz przestudzoną mieszankę miodową, całość dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy,( można delikatnie podsypać blat  mąką). Tak przygotowane ciasto  przekładamy do naczynia kamionkowego lub szklanego i wkładamy do lodówki na 3 tygodnie.
  • po 3 tygodniach ciasto jest już gotowe, żeby mogły z niego powstać pierniczki,
  • ciasto rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką i wykrywamy z niego różne kształty,
  • pierniczki  przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego muszą jeszcze poleżakować w szczelnym pojemniku aż zmiękną.




Źródło: Zbiory koleżanki Eweliny :)

1 komentarz:

  1. Czemu ciasto musi tak długo dojrzewać w lodówce? Boje się trochę o to czy się nie popsuje, w końcu zawiera w sobie surowe jajka...

    OdpowiedzUsuń