Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 jabłka
- sok z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
Dodatkowo
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
Wykonanie:
- płat ciast francuskiego dzielimy na prostokąty +/- 13x12 cm
- jabłka obieramy i kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny, następnie dodajemy rodzynki, cynamon oraz cukier ( cukru można dodać więcej lub mniej ,a nawet można go pominąć ale to już według uznania ) wszystko razem ze sobą mieszamy, tak przygotowane nadzienie wykładamy na przygotowane prostokąty z ciasta francuskiego, następnie sklejamy brzegi i robimy nacięcia z wierzchu każdego z ciastek
- ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220°C
- gotowe studzimy, następnie lukrujemy.
Wyglądają uroczo! Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńGdyby nie późna pora biegłabym do sklepu po ciasto francuskie:)muszę upiec takie ciastka:)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :) proste i pysze :)
UsuńWłaśnie miałam okazję się przekonać-upiekłam,dziś robię powtórkę z innym nadzieniem:)
Usuńmniam :) też mi się marzy powtórka :)
UsuńWykorzystałam Twój przepis w 50%. :D
OdpowiedzUsuńOmyłkowo zamiast ciasta francuskiego kupiłam to na bklavę. Bałam się, że się nie uda ale ufff. Jakoś dało radę.
Mimo to następnym razem jednak wypróbuję w całości Twój przepis. :)
Ale jabłka skropione cytryną - rewelacja. :)
ciszę się bardzo , bo ciastka proste w wykonaniu i mega smaczne :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń