niedziela, 25 stycznia 2015

DROŻDŻÓWKI ZAWIJANE Z DŻEMEM




Składniki  ( na około 12-13 szt.) :
  • 500g mąki pszennej
  • 12g  suchych drożdży
  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 70g cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • dżem lub marmolada
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka ( do posmarowania drożdżówek)
  • 1 szklanka cukru pudru plus 3-4 łyżki gorącej wody na lukier

Wykonanie :
  • drożdże mieszamy z  mąką
  • masło roztapiamy ,dodajemy mleko, podgrzewamy tylko do letniej temperatury, nie zagotowujemy
  • do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, szczyptę soli oraz roztopione masło z mlekiem, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy je  i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny ,  aż  do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na wymiar około 30x50 cm, smarujemy dżemem lub konfiturą i zwijamy jak roladę, którą kroimy następnie na kawałki o grubości 3 ½ cm, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując  spore odstępy , następnie np. drewnianą łyżką naciskamy wzdłuż środka każdego kawałka aby boki uniosły się do góry, gotowe przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut, po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem
  • pieczemy około10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ºC
  • gotowe studzimy  i polewamy lukrem



Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/slodkie-drozdzowki-z-dzemem

10 komentarzy: