czwartek, 22 stycznia 2015

TAWA-TAWAS

Tawa-Tawas to popularne boliwijskie placuszki/ciastka w kształcie rombów, których nazwa oznacza "cztery",smażone są na głębokim tłuszczu na złoty kolor i jeszcze ciepłe polewane są miodem i posypywane cukrem pudrem, smaczny pomysł na czas karnawału i tłusty czwartek.




Składniki ( +/- 36szt):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ½ szklanki wody
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • miód
  • cukier puder

Wykonanie:
  •  przesianą mąkę, proszek i sól mieszamy razem,  następnie dodajemy pozostałe składniki jajka, masło oraz wodę , wyrabiamy na gładkie ciasto , ma być elastycznie nie twarde ( jeżeli będzie się  kleiło posypujemy mąką, jeżeli za suche dodajemy trochę wody), ciasto przykrywamy na 10 minut ściereczką , żeby odpoczło
  • ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość 0,5 cm , nie więcej , wycinamy romby i pozostawiamy na 5 minut, po tym czasie smażymy je na gorącym oleju do zrumieniana się z obu stron, gotowe odsączamy na papierowym ręczniku
  • gotowe, jeszcze ciepłe polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: http://smaker.pl/przepis-tawa-tawas,104437.html

6 komentarzy:

  1. wow, zdjęcia faktycznie ładne a to co w nich ukryte wydają się jeszcze lepsze :) :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i na pewno wpadnę w odwiedziny :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. można dodać do nich jakieś nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm po upieczeniu są jak małe poduszeczki i teoretycznie można spróbować je nadziać np dżemem itp , niestety pierwszy raz je robiłam i nie miałam okazji testować je nadzieniem.

      Usuń