Składniki
( +/- 15 szt):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 150ml śmietanki 12%
- 1 łyżeczka spirytusu
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- konfitura wiśniowa
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli przesianej mąki, żółtek, śmietany, spirytusu i soli zagniatamy gładkie ciasto może to potrwać nawet 10-15 minut, po tym czasie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówce na 30 minut
- schłodzone ciasto polecam podzielić na pół, jedną część zostawiamy w lodówce, natomiast drugą wałkujemy bardzo cienko na blacie wysypanym mąką i wycinamy kółka o trzech średnicach ( duże, średnie i małe) , brzegi kółek delikatnie nacinamy i układamy jedno na drugim, zaczynając od dużego kółka, następnie średnie i małe, środek ściskamy palcami, tak aby trzy warstwy ładnie nam się skleiły
- róże kładziemy na gorący olej , najmniejszym kółkiem do dołu i smażymy z oby stron na złoty kolor, gotowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym
- zimne róże posypujemy cukrem pudrem ,a na środek wkładamy konfiturę wiśniową.
Źródło: ulotka Lidla
piękne te róże! cukier puder i konfitura to przysłowiowa kropka nad i :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) zgadzam się w pełni :)
UsuńUrocze! Nigdy jeszcze nie robiłam takich w kształcie róży, na te nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
też nigdy wcześniej ich nie robiłam i byłam bardzo ciekawa tych róż, może trochę zabawy z nimi ale za to ładnie się prezentują i dobrze smakują :)
Usuń