czwartek, 12 lutego 2015

PĄCZKI Z NADZIENIEM KRÓWKOWYM



Składniki (na około 18-20szt):
  • 500g mąki pszennej
  • 10g suchych drożdży
  • 60g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 60g roztopionego masła

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do obtoczenia pączków
  • ¾ puszki masy krówkowej
 
Wykonanie:
  • przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
  • następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, mleko, jajka oraz rum, wyrabiamy ciasto, pod  koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i  dalej wyrabiamy , aż uzyskamy gładkie i miękkie ciasto ( ciasto może się delikatnie kleić, ale ważne żeby nie dosypywać mąki, ja sobie ułatwiłam pracę i użyłam zwykłego miksera, który świetnie sobie poradził z wyrobieniem ciasta, więc polecam )
  • gotowe ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość
  • wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy, a następnie na blacie wysypanym mąką wałkujemy na grubość 1 do 1,3cm i szklanką o średnicy 6,5 do 7cm  wycinamy koła, które układamy na stolnicy wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości, ważne żeby były napuszone ale nie przerośnięte
  • wyrośnięte pączki, smażymy  po kilka minut z jednej i z drugiej strony w oleju rozgrzanym do 175°C ( istotne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz ,a w środku będą surowe) gotowe odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze ,
  • tak przygotowane pączki możemy nadziewać masą krówkową ( kajmakową) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką  .



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-kajmakowe

2 komentarze: