Składniki
(na około 18-20szt):
- 500g mąki pszennej
- 10g suchych drożdży
- 60g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 1 łyżka rumu lub wódki
- 60g roztopionego masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- drobny cukier do obtoczenia pączków
- ¾ puszki masy krówkowej
Wykonanie:
- przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
- następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, mleko, jajka oraz rum, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy , aż uzyskamy gładkie i miękkie ciasto ( ciasto może się delikatnie kleić, ale ważne żeby nie dosypywać mąki, ja sobie ułatwiłam pracę i użyłam zwykłego miksera, który świetnie sobie poradził z wyrobieniem ciasta, więc polecam )
- gotowe ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość
- wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy, a następnie na blacie wysypanym mąką wałkujemy na grubość 1 do 1,3cm i szklanką o średnicy 6,5 do 7cm wycinamy koła, które układamy na stolnicy wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości, ważne żeby były napuszone ale nie przerośnięte
- wyrośnięte pączki, smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony w oleju rozgrzanym do 175°C ( istotne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz ,a w środku będą surowe) gotowe odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu
- jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze ,
- tak przygotowane pączki możemy nadziewać masą krówkową ( kajmakową) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką .
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-kajmakowe
To nadzienie <3
OdpowiedzUsuń:P
Usuń