czwartek, 12 lutego 2015

PĄCZKI Z KONFITURĄ




Składniki (na około 20 - 22 szt.):
  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 10 g drożdży suchych
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g  roztopionego masła
Dodatkowo:
  • olej, do smażenia
  • szklanka cukru pudru + 3 do 4 łyżki gorące wody ,na lukier
  • konfitura do nadziewania

Wykonanie:
  • przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
  • następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier,  letnie mleko, jajka oraz rum, wyrabiamy ciasto, pod  koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i  dalej wyrabiamy , aż uzyskamy gładkie i miękkie ciasto ( ciasto może się delikatnie kleić, ale ważnej żeby nie dosypywać mąki, ja sobie ułatwiłam pracę i użyłam zwykłego miksera, który świetnie sobie poradził z wyrobieniem ciasta, więc polecam )
  • gotowe ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość
  • wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy, a następnie na blacie wysypanym mąką wałkujemy na grubość 1 do 1,3cm i szklanką o średnicy 6,5 do 7cm  wycinamy koła, które układamy na stolnicy wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ważne żeby były napuszone ale nie przerośnięte. Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy konfiturą (ja nadziewałam dopiero po upieczeniu)
  • smażymy  po kilka minut z jednej i z drugiej strony w oleju rozgrzanym do 175°C ( istotne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz ,a w środku będą surowe) gotowe odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • pączki nadziewamy konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką i jeszcze ciepłe lukrujemy.





Źródło:  http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-przepis-iv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz