Składniki (na około 20 - 22 szt.):
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 10 g drożdży suchych
- 70 g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 3 małe jajka
- 2 łyżki rumu
- 100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- olej, do smażenia
- szklanka cukru pudru + 3 do 4 łyżki gorące wody ,na lukier
- konfitura do nadziewania
Wykonanie:
- przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
- następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, letnie mleko, jajka oraz rum, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy , aż uzyskamy gładkie i miękkie ciasto ( ciasto może się delikatnie kleić, ale ważnej żeby nie dosypywać mąki, ja sobie ułatwiłam pracę i użyłam zwykłego miksera, który świetnie sobie poradził z wyrobieniem ciasta, więc polecam )
- gotowe ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość
- wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy, a następnie na blacie wysypanym mąką wałkujemy na grubość 1 do 1,3cm i szklanką o średnicy 6,5 do 7cm wycinamy koła, które układamy na stolnicy wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ważne żeby były napuszone ale nie przerośnięte. Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy konfiturą (ja nadziewałam dopiero po upieczeniu)
- smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony w oleju rozgrzanym do 175°C ( istotne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki szybko zbrązowieją na zewnątrz ,a w środku będą surowe) gotowe odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu
- pączki nadziewamy konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką i jeszcze ciepłe lukrujemy.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-przepis-iv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz