wtorek, 24 marca 2015

BATONIKI MUSLI BEZ PIECZENIA

Przyszła wiosna i aż prosi się o urozmaicenie naszej diety o coś energetycznego i zdrowego. I tu moja propozycja  pada na batoniki musli bez pieczenia,  które świetnie się sprawdzą jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, a przy tym są szybkie w wykonaniu.


Składniki:
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 8 łyżek płatków żytnich
  • 3 łyżki otrębów np. pszennych
  • 3 łyżki czarnego  sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • sok  i starta skórka z ½ cytryny
  • 8 łyżek miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu lub imbiru, wanilii, kardamonu itp.

Wykonanie:
  • na  dużej patelni bez tłuszczu podprażamy płatki owsiane, żytnie i  otręby na złoty kolor, pod koniec dodajemy sezam, siemię lniane, płatki migdałowe, pestki dyni i słonecznika i podprażamy wszystko jeszcze około 1-2 ,
  • gotową mieszankę przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki czyli żurawinę, skórkę z  cytryny, sok z cytryny i np. cynamon, mieszamy
  • na patelni roztapiamy miód ,  gdy zacznie wrzeć ściągamy z gazu  i dodajemy całą zawartość mieszanki, mieszamy dokładnie tak aby wszystkie składniki były pokryte miodem
  • całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 20x20/ 17x24cm) na grubość około 1 cm dokładnie i mocno dociskając mieszankę tak aby stworzyć  zwarty i zbity  blok musli( polecam użyć zmoczonej w wodzie  dużej łyżki i jej grzbietem formować i dociskać mieszankę) , następnie odstawiamy ją  na 1-2 godziny aby wszystko się ładnie zespoliło i  dopiero po tym czasie kroimy blok na batoniki.






Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2014/01/mega-baton-czyli-mocy-przybywaj/

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie owsiane batoniki pełne bakalii :)
    Aż nabrałam ochoty na jednego ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym mogę zastąpić miód ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przygotowywanie granoli to świetna sprawa, nie dość, że cała kuchnia pachnie od bakalii, to jeszcze gotowy efekt rozpływa się w ustach! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj oj oj ale smaka mam teraz. No aż mi śliniaki pracują szybciej. No to idę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ich mrozić, można włożyć jeden na próbę do zamrażalki i zobaczyć jak się zachowa po odmrożeniu

      Usuń