Składniki:
- 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 4 czubate łyżki majonezu
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z ½ cytryny
- dodatkowo cukier puder
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier, a następnie po kolei dodajemy żółtka cały czas miksując do połączenia składników
- do masy jajecznej dodajemy majonez delikatnie mieszając
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy i na trzy tury dodajemy do ciasta, mieszając nie miksując, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i jeszcze raz delikatnie wszystko łączymy
- ciasto przekładamy do formy na babkę z kominkiem 2,5 l wysmarowanej masłem, pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C do suchego patyczka
- gotową i przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
Świetnie się prezentuje ta babka! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! *.*
tak, gorąco polecam , jest prosta w wykonaniu i pyszna:)
UsuńJaka piękna, tak cudownie wyrośnięta! :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) polecam
Usuńjak dla mnie babki z majonezem to najlepsze babki na świecie!
OdpowiedzUsuńod kiedy ją upiekłam też tak sądzę , pycha :)
Usuńgolden goose sneakers
OdpowiedzUsuń100% real jordans for cheap
supreme clothing
russell westbrook shoes
lebron shoes
jordan shoes
curry 6 shoes
off white shoes
jordan shoes
lebron 17
check here best replica designer view it dior dolabuy Find Out More replica designer backpacks
OdpowiedzUsuń