czwartek, 2 kwietnia 2015

BABKA MAJONEZOWA




Składniki:
  • 5 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z ½ cytryny
  • dodatkowo cukier puder

Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier,  a następnie po kolei dodajemy żółtka cały czas miksując do połączenia składników
  • do masy  jajecznej dodajemy majonez delikatnie mieszając
  • mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy i na trzy tury dodajemy do ciasta, mieszając nie miksując, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny i jeszcze raz delikatnie wszystko łączymy
  • ciasto przekładamy do formy na babkę z kominkiem 2,5 l wysmarowanej masłem, pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C do suchego patyczka
  • gotową i przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: www.ciasta.net/babka-majonezowa.php

6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje ta babka! :)
    Musi być pyszna! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, gorąco polecam , jest prosta w wykonaniu i pyszna:)

      Usuń
  2. Jaka piękna, tak cudownie wyrośnięta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie babki z majonezem to najlepsze babki na świecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od kiedy ją upiekłam też tak sądzę , pycha :)

      Usuń