czwartek, 23 kwietnia 2015

TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY



 
Składniki ( na 18 szt):
  • 60ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka rumu np. Malibu
  • 250g białej czekolady
  • kokos do obtoczenia
Wykonanie:
  • do garnka ( najlepiej z grubym dnem) wlewamy śmietankę, łyżkę rumu oraz dodajemy posiekaną białą czekoladę
  • wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści
  • masę przelewamy do np. głębokiego talerza i wstawiamy do lodówki na 6 godzin ( ja zostawiłam na całą noc)
  • stwardniałą masę nabieramy na małą łyżeczkę i formujemy małe kulki , następnie obtaczamy każdą w kokosie i wkładamy do papilotek
  • gotowe trufle przechowujemy w lodówce





Źródło:  Książka J. Góźdź  „Smaczne prezenty”

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie. Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam ,jeżeli lubisz białą czekoladę będziesz zachwycona :)

      Usuń