Składniki ( forma 34x25cm):
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki
- 2 ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 1 ½ szklanki jagód
Wykonanie:
- do miski dodajemy jajka, oba cukry, sok z cytryny i skórkę cytrynową, wszystko ucieramy na jasną masę
- następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy olej
- ciasto przekładamy do formy ( 34x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, górę posypujemy jagodami
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
Źródło: Koleżanka
:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, prosto i smacznie :D
UsuńPodoba mi się, kradnę przepis:)
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo proszę , przekazywane przepisy są najlepsze :)
UsuńUroczo wygląda.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) i zachęcam do jego upieczenia :)
UsuńZrobiłam ciasto w wersji z truskawkami, wyszło pyszne! :)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkie-pysznosci.blogspot.com/2015/11/ciasto-z-truskawkami.html
o tak to ciasto kocha owoce :) z truskawkami musiało być obłędne :)
OdpowiedzUsuń