niedziela, 26 lipca 2015

TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI



 
Składniki:

Ciasto ( tortownica 20-21cm):
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1 ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 1 ½ łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Frużelina:
  • 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.)
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
  • dowolne owoce do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:
  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt wanilii, wszystko mieszamy do połączenia się składników
  • w drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
  • do mokrych składników dodajemy suche , całość mieszamy
  • masę przekładamy do tortownicy 20-21cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno)
  • ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do suchego patyczka
  • gotowe ciasto studzimy, z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół
Krem:
  • wszystkie składniki powinny być schłodzone
  • śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii
Frużelina:
  • w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku)
  • dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia
  • rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać ją do całości, mieszamy
  • frużelinę schładzamy, powinna przypominać kisiel ( jeżeli zrobi się  zbyt gęsta to dodajemy do niej 1-2 łyżki gorącej wody)
Wykonanie tortu:
  • jeden z blatów umieszczamy na paterze , smarujemy go połową kremu, na który wykładamy parę łyżek frużeliny, przykrywamy drugim blatem którego również smarujemy najpierw kremem , potem frużeliną , wierzch posypujemy okruszkami ciasta i układamy owoce. 






Źródło: Książka D. Świątkowska „ Moje wypieki i desery”

8 komentarzy:

  1. Wow, ten tort wygląda przepięknie! :)
    Cudowny jest, a te owoce jeszcze dodają mu uroku! *.*
    Nie wątpię, że smakuje obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) Jak zobaczyłam go w książce postanowiłam,że go zrobię i nie żałuję bo wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia i przy tym pyszny :D no i pięknie się prezentuje, gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  2. bardzo mnie zainteresowałaś tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest zachwycający, taki owocowy ogród :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie, wygląda na pracochłonny. Wspaniały tort (:

    OdpowiedzUsuń