Składniki:
Ciasto
( tortownica 20-21cm):
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1 ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150g mąki pszennej
- 60g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Frużelina:
- 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.)
- 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
- dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt wanilii, wszystko mieszamy do połączenia się składników
- w drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
- do mokrych składników dodajemy suche , całość mieszamy
- masę przekładamy do tortownicy 20-21cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno)
- ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do suchego patyczka
- gotowe ciasto studzimy, z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch, który kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół
Krem:
- wszystkie składniki powinny być schłodzone
- śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii
Frużelina:
- w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku)
- dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z wodą, mieszamy i lekko podgrzewamy, zdejmujemy z ognia
- rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców , najlepiej dodać do niej parę łyżek soku z owoców i dopiero dodać ją do całości, mieszamy
- frużelinę schładzamy, powinna przypominać kisiel ( jeżeli zrobi się zbyt gęsta to dodajemy do niej 1-2 łyżki gorącej wody)
Wykonanie
tortu:
- jeden z blatów umieszczamy na paterze , smarujemy go połową kremu, na który wykładamy parę łyżek frużeliny, przykrywamy drugim blatem którego również smarujemy najpierw kremem , potem frużeliną , wierzch posypujemy okruszkami ciasta i układamy owoce.
Źródło: Książka D. Świątkowska „ Moje wypieki i
desery”
Wow, ten tort wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny jest, a te owoce jeszcze dodają mu uroku! *.*
Nie wątpię, że smakuje obłędnie! :D
bardzo dziękuję :) Jak zobaczyłam go w książce postanowiłam,że go zrobię i nie żałuję bo wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia i przy tym pyszny :D no i pięknie się prezentuje, gorąco pozdrawiam :D
Usuńbardzo mnie zainteresowałaś tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńw tym bardziej zachęcam :)
UsuńJest zachwycający, taki owocowy ogród :)
OdpowiedzUsuń:) :) :D
UsuńFaktycznie, wygląda na pracochłonny. Wspaniały tort (:
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :D
UsuńSmakowicie wygląda taki tort z owocami i pewnie równie wyśmienicie smakuje:) Ja niestety jeszcze nie umiem piec takich ślicznych wypieków, ale wyprópbuję Twoj przepis na pewno. Mam nadzieje, że wyjdzie chociaż trochę podobny do tego cudeńka:)
OdpowiedzUsuń