Składniki(
na około 22 szt):
- 125 g miękkiego masła
- 150g cukru
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstrakty wanilii
- 100g posiekanej czekolady lub wiórków czekoladowych
- 150g czerwonej porzeczki
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski wkładamy masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy
- ciasto jest klejące więc najlepiej nabierać ciasto łyżką do lodów , które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując bardzo duże odstępy bo ciastka mocno rosną na boki
- ciastka spłaszczamy łyżką ( ja łyżkę moczyłam w wodzie i to bardzo ułatwiło mi pracę) i do każdego wkładamy po parę kulek czerwonej porzeczki
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 10 minut lub do chwili kiedy brzegi ciastek się zazłocą
- po wyciągnięciu blaszki z piekarnika ciastka musimy na chwilę jeszcze na niej zostawić ponieważ są bardzo miękkie, dopiero po chwili kiedy lekko wystygną można je przełożyć na kratkę.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-z-porzeczkami-i-czekolada
Muszą być pyszne i chrupiące :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńciastka są cieniutkie, kruche,najeżone czekoladą, a w to wszystko wkomponowana kwaśna czerwona porzeczka , idealne na tą porę roku :) dokłanie ciasteczka są pyszne :) polecam :)
UsuńTe porzeczki w ciasteczkach wyglądają fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w pełni dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę je zrobić , zachęcam :)
Usuń