czwartek, 13 sierpnia 2015

CIASTO PLEŚNIAK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI




Składniki ( forma 20x24cm):
  • 125g masła/margaryny
  • 3 jajka ( osobo żółtka, osobno białka)
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki drobnego cukru  
  • około 300g czerwonej porzeczki umytej , osuszonej i obranej
Wykonanie:
  • do miski wkładamy masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, mąkę pszenną i proszek do pieczenia,  zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części  ¾ i ¼ , każdą część zawijamy w folię , większą wkładamy do lodówki , mniejszą do zamrażalnika, na godzinę
  • po godzinie wyjmujemy większą część ciasta  z lodówki  i wykładamy  nim dno formy którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia  ,  na nim równomiernie układamy porzeczki
  • białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy,
  • ubitą pianę wykładamy na porzeczki , a na jej wierzchu  ścieramy drugą część ciasta (na tarce o grubych oczkach )
  • ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.






Źródło: http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/08/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami.html

13 komentarzy:

  1. Pyszny pleśniak :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ;) a nazwa nietypowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne to ciasto! *.*
    Wygląda nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) w takim razie zachęcam dopóki są porzeczki :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię pleśniaka, a z czerwonymi porzeczkami musi smakować wybornie :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) a porzeczka nadaje idealnej kwaskowatości która idealnie łączy się z słodką bezą, polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jakoś w tym roku całkowicie przeoczyłam sezon na porzeczki, a szkoda :( W przyszłym roku bez tego przepisu się nie obejdzie ;) Wygląda baaaaardzo smacznie.
    W wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com
    PS. Śliczne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) a ciacho warto przetestować :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  6. żałuje że jest zima i nie mogę zrobić tego ciasta :< wygląda apetycznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak jest pyszne, to może zamiast świeżych owoców użyj dżemu pożyczkowego zawsze to jakaś namiastka lata o tej porze :)

      Usuń