czwartek, 5 listopada 2015

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne  na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :)



Składniki:
Ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 20g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 420g mąki pszennej
  • 4g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek
  • 800g śliwek przekrojonych na pół
Beza
  • 6 białek
  • 200g drobnego cukru
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą i gładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką  

Wykonanie:

  • masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka
  • na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto  zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji
  • ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią
  • na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
  • na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką
  • ciasto pieczemy  pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy jeszcze 35 minut.






Źródło: http://kuchnialidla.pl

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie lekkiej kwaśności śliwek ze słodyczą ciasta. Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń