Składniki:
Ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 20g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 420g mąki pszennej
- 4g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek
- 800g śliwek przekrojonych na pół
Beza
- 6 białek
- 200g drobnego cukru
Wykonanie:
- masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka
- na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji
- ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią
- na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry ) które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
- na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką
- ciasto pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy jeszcze 35 minut.
Źródło: http://kuchnialidla.pl
Uwielbiam połączenie lekkiej kwaśności śliwek ze słodyczą ciasta. Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
Usuń