Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
 - ½ szklanki kakao
 - 1 szklanka brązowego cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 1 ½ szklanki mleka roślinnego
 - ½ szklanki oleju np. rzepakowego
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - około 500g śliwek
 
Wykonanie:
- w misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól
 - następnie dodajemy mleko roślinne oraz olej, mieszamy na koniec wlewamy sok z cytryny i jeszcze raz wszystko mieszamy
 - ciasto przekładamy do np. kwadratowej formy (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki, które lekko wciskamy w ciasto
 - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka.
 
Źródło: http://poprostuweganizm.blogspot.com/2014/09/kakaowy-biszkopt-ze-sliwkami.html
Ciasto wygląda fenomenalnie, puszyste, z sezonowymi owocami - jednym słowem rewelacja!
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
Usuńpysznosci :)
OdpowiedzUsuńw pełni się zgadzam :) pyszności :)
Usuń