Składniki (12szt):
- 300g mąki pszennej
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 170g cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - skórka otarta z dwóch pomarańczy
 - 2 duże jajka
 - 200g puree z dyni
 - 60 ml mleka
 - 150g roztopionego masła
 - dodatkowo dowolne orzechy do posypania np. włoskie, laskowe
 
Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy
 - w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy
 - do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników
 - ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami
 - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka.
 
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html
wyglądają bosko!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
bardzo dziękuję z przyjemnością wpadnę :D ,pozdrawiam :)
UsuńMniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńhi hi polecam :)
Usuń