poniedziałek, 26 października 2015

MUFFINY DYNIOWE

Muffiny są puchate i wilgotne, i  jak zwykle bardzo szybkie w wykonaniu. Propozycja nie tylko na Halloween, choć w takiej odsłonie dziś je proponuję :)

Składniki (12szt):
  • 300g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 2 duże jajka
  • 200g puree z dyni
  • 60 ml mleka
  • 150g roztopionego masła
  • dodatkowo dowolne  orzechy do posypania np. włoskie, laskowe
Wykonanie:
  • do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy
  • w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka.



Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html

4 komentarze: