Składniki (12szt):
- 300g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 170g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 2 duże jajka
- 200g puree z dyni
- 60 ml mleka
- 150g roztopionego masła
- dodatkowo dowolne orzechy do posypania np. włoskie, laskowe
Wykonanie:
- do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy
- w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy
- do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html
wyglądają bosko!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
bardzo dziękuję z przyjemnością wpadnę :D ,pozdrawiam :)
UsuńMniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńhi hi polecam :)
Usuń