Składniki
(6 dużych muffin):
- niepełna szklanka mąki orkiszowej ( dałam pełnoziarnistą)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
- ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 jajko
- ¼ szklanka mleka
- ¼ szklanki oleju np. rzepakowy
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 6 sztuk cukierków krówka
- garść orzechów do posypania muffin
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, zmielone orzechy, cynamon, sól oraz posiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy
- w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany
- do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, do każdej muffiny wkładamy cukierek krówkę, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
- pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do180°C.
Inspiracja: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/06/Bananowe-muffiny-orkiszowe-mrozona-kawa-cynamonowa.html
Kupiłaś mnie tą krówką w środku :)
OdpowiedzUsuńkrówka tutaj jest tą kropką nad i :)
UsuńKupiłaś mnie tymi muffinami! :)
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo się cieszę :D
Usuń