wtorek, 13 października 2015

MUFFINY BANANOWE Z KRÓWKAMI I ORZECHAMI

Co tu dużo pisać muffiny, jedne z lepszych które miałam okazję piec. Są wilgotne, puszyste, aromatyczne, najeżone orzechami ,a na dodatek mają   krówkową niespodzianką w środku, pycha :D



Składniki (6 dużych muffin):
  • niepełna szklanka mąki orkiszowej ( dałam pełnoziarnistą)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • ¼ szklanka mleka
  • ¼ szklanki oleju np. rzepakowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 6 sztuk cukierków krówka
  • garść orzechów do posypania muffin
Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, zmielone orzechy, cynamon, sól oraz  posiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy
  • w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany
  • do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, do każdej muffiny wkładamy cukierek krówkę, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
  • pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do180°C.






Inspiracja: http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/06/Bananowe-muffiny-orkiszowe-mrozona-kawa-cynamonowa.html

4 komentarze: