piątek, 13 listopada 2015

BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI

Kruche babeczki z nadzieniem do rogali marcińskich, pycha. Trochę zabawy jest przy ich robieniu ale jak to przy babeczkach jednak po upieczeniu cały trud jest nam wynagrodzony i można się w pełni nimi delektować z kubkiem kawy czy mleka. I zdradzę w tajemnicy, że na jednej sztuce się nie skończy :p



Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) :
  • 150g zimnego masła
  • 30g zmielonych migdałów
  • 120g drobnego cukru
  • 225g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie:
  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g marcepanu
  • ¾  szklanki cukru pudru
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
  • garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek
 
Wykonanie:

Kruche ciasto na babeczki:
  • do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość zagniatamy, następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na  30 minut do lodówki
  • schłodzone ciasto najlepiej podzielić na pół,  wałkujemy na grubość około 0,5cm na stolnicy oprószonej mąką, następnie wycinamy koła którymi delikatnie wylepiamy  foremki wysmarowane masłem ( wielkość   zależy od foremek które użyjemy i pod nie dopasowujemy wielkość kół które będziemy wycinać) ,babeczki wypełniamy masą makową
  • foremki układamy na blaszce wyłożonej np. folią aluminiową, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C
  • jeszcze ciepłe babeczki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami

Wykonanie nadzienia:
  • mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami
  • masę marcepanową rozcieramy  mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną  kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo do masy. 






Inspiracja:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kruche_babeczki_z_makiem/przepis.html

2 komentarze: