Składniki
na kruche ciasto (12-14 szt.) :
- 150g zimnego masła
- 30g zmielonych migdałów
- 120g drobnego cukru
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 100 g marcepanu
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
- garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek
Wykonanie:
Kruche
ciasto na babeczki:
- do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość zagniatamy, następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
- schłodzone ciasto najlepiej podzielić na pół, wałkujemy na grubość około 0,5cm na stolnicy oprószonej mąką, następnie wycinamy koła którymi delikatnie wylepiamy foremki wysmarowane masłem ( wielkość zależy od foremek które użyjemy i pod nie dopasowujemy wielkość kół które będziemy wycinać) ,babeczki wypełniamy masą makową
- foremki układamy na blaszce wyłożonej np. folią aluminiową, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C
- jeszcze ciepłe babeczki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami
Wykonanie
nadzienia:
- mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami
- masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo do masy.
Inspiracja:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kruche_babeczki_z_makiem/przepis.html
To musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńoj tak , nadzienie jest obłędne :)
Usuń