Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
 - ½ szklanki brązowego cukru
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - szczypta soli
 - 2 jajka
 - ½ szklanki oleju
 - ½ szklanki puree z dyni
 - garść suszonej żurawiny
 - pestki dyni
 
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól
 - w drugiej misce miksujemy jajka z olejem i dynią, następnie dodajemy suche składniki oraz garść żurawiny, mieszamy
 - ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tortownica 21cm lub forma kwadratowa 20cm), posypujemy pestkami dyni, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut do suchego patyczka.
 
Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasto_dyniowe-2308p.html
Uwielbiam ciasta dyniowe. Super przepis. Z pewnoscia skorzystam z przepisu;-).
OdpowiedzUsuńpolecam :) ciacho warte zachodu :)
UsuńPysznie musiały chrupać te pesteczki na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńhi hi tak,tak to była przysłowiowa kropka nad i :)
UsuńMUSZE SPROBOWAC ,ALE Z MAKA BEZ GLUTYNU.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń