Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki puree z dyni
- garść suszonej żurawiny
- pestki dyni
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól
- w drugiej misce miksujemy jajka z olejem i dynią, następnie dodajemy suche składniki oraz garść żurawiny, mieszamy
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tortownica 21cm lub forma kwadratowa 20cm), posypujemy pestkami dyni, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut do suchego patyczka.
Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasto_dyniowe-2308p.html
Uwielbiam ciasta dyniowe. Super przepis. Z pewnoscia skorzystam z przepisu;-).
OdpowiedzUsuńpolecam :) ciacho warte zachodu :)
UsuńPysznie musiały chrupać te pesteczki na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńhi hi tak,tak to była przysłowiowa kropka nad i :)
UsuńMUSZE SPROBOWAC ,ALE Z MAKA BEZ GLUTYNU.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń