wtorek, 17 listopada 2015

PUSZYSTE CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki puree z dyni
  • garść suszonej żurawiny
  • pestki dyni
Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól
  • w drugiej misce miksujemy jajka z olejem i dynią, następnie dodajemy suche składniki oraz garść żurawiny, mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tortownica 21cm lub forma kwadratowa 20cm), posypujemy pestkami dyni, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut do suchego patyczka.





Źródło: http://www.mniammniam.com/Ciasto_dyniowe-2308p.html

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta dyniowe. Super przepis. Z pewnoscia skorzystam z przepisu;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie musiały chrupać te pesteczki na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi tak,tak to była przysłowiowa kropka nad i :)

      Usuń
  3. MUSZE SPROBOWAC ,ALE Z MAKA BEZ GLUTYNU.

    OdpowiedzUsuń