Składniki
(20x14cm):
- 3 średnie jajka ( osobno białka i żółtka)
- 40g brązowego cukru
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 140g startej marchwi
- 40g płatków migdałowych( dałam orzechy laskowe)
- garść orzechów do posypania wierzchy ciasta
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , odstawiamy
- w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz posiekane migdały lub orzechy laskowe, miksujemy, na koniec dodajemy białka, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy
- ciasto przekładamy do formy 20x14cm wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch posypujemy garścią posiekanych orzechów, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: Książka Marek Bardadyn „Odmładzająca książka
kucharska”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz