wtorek, 12 stycznia 2016

CIASTO MARCHEWKOWE WG DIETY STRUKTURALNEJ




Składniki (20x14cm):
  • 3 średnie jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 40g brązowego cukru
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140g startej marchwi
  • 40g płatków migdałowych( dałam orzechy laskowe)
  • garść orzechów do posypania wierzchy ciasta

Wykonanie:
  • białka ubijamy  na sztywno ze szczyptą soli , odstawiamy
  • w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem  do białości, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz  posiekane migdały lub orzechy laskowe, miksujemy, na koniec dodajemy białka, całość dokładnie  ale delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy 20x14cm  wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch posypujemy garścią posiekanych orzechów, pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.





Źródło: Książka Marek Bardadyn „Odmładzająca książka kucharska”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz