środa, 6 stycznia 2016

KARTOFELKI

Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie  na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną do kawy.



Składniki ( na +/- 16szt):
  • 600g herbatników, ciasta itp.
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżki nutelli
  • 3-4 łyżki  alkoholu np. wódki
  • garść posiekanych orzechów
  • około ½ szklanki wiśni w alkoholu
  • roztopiona czekolada do polania kartofelków

Wykonanie:
  • ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki czyli miękkie masło, nuellę, alkohol  oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce.



3 komentarze: