wtorek, 26 kwietnia 2016

BROWNIE Z CIASTECZKAMI TYPU OREO




Składniki ( forma 24x24cm):
  • 165g masła
  • 200g ciemniej czekolady 70%
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 165g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • około 150g ciastek typu Oreo
 
Wykonanie:
  • masło roztapiamy, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • całe jajka, żółtka oraz ziarenka z laski wanilii, ucieramy do białości następnie w 2 turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania
  • do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy
  • do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia ,na wierzchu układamy resztę ciastek, które delikatni wciskamy w ciasto
  • pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.





Źródło: TVN Player, program „ Szybka randka z wypiekami”

2 komentarze:

  1. PRawdziwa rozpusta! Nie bez powodu blog ma nazwę słodkie zapomnienie, bo przy tym deserze łatwo można zapomnieć o wszystkim. mniam! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i niestety w tej słodkiej rozpuście na jednym kawałku się nie kończy :P , gorąco pozdrawiam :)

      Usuń