piątek, 6 maja 2016

CIASTKA FLORENTYNKI




Składniki na ciasto ( blaszka 25x34cm):
  • 240g mąki orkiszowej
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 160g masła
  • 1 łyżka śmietanki kremówki  30%
  • dodatkowo 2-3 łyżki  jasnego dżemu np. brzoskwiniowy
 Składniki na nadzienie:
  • 70g masła
  • 60g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 140g płatków migdałowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut
  • blaszkę ( 25x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, którą wyklejamy ciastem, a następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170° z termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor około 15 minut
  • gdy ciasto jest  w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Do rondla dodajemy wszystkie składniki nadzienia czyli masło, cukier, miód, śmietankę kremówkę, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszankę doprowadzamy do wrzenia ,a następnie gotujemy na małym ogniu 5 minut.
  • podpieczony spód ciasta, jeszcze ciepły smarujemy dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie i  z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 10-12 minut , temperatura 170°C ,termoobieg
  • upieczone ciasto jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty





Źródło: http://mamalyga.org/florentynki-mistrzostwo-swiata/

3 komentarze:

  1. :) Nie jestem fanką takich ciastek ale wyglądają pysznie.

    Drobna rada :) w przypadku wykonania - zrobiłaś 'listę' tzw unordered (czyli zamiast liczb są kropki) kiedy kolejność jest ważna a w przypadku wykonania jest ważna, używamy list (ordered) numerycznych

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wieeelką fanką takich ciasteczek, mogłabym je jeść codziennie:) Gratuluję talentu kulinarnego kochana i powodzenia z dalszym eksperymentowaniem w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję :D gorąco pozdrawiam :) :) :)

      Usuń