Składniki
na ciasto ( blaszka 25x34cm):
- 240g mąki orkiszowej
- 75g cukru pudru
- 2 żółtka
- 160g masła
- 1 łyżka śmietanki kremówki 30%
- dodatkowo 2-3 łyżki jasnego dżemu np. brzoskwiniowy
Składniki
na nadzienie:
- 70g masła
- 60g cukru
- 3 łyżki miodu
- 50ml śmietanki kremówki
- 140g płatków migdałowych
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, masła oraz śmietany zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut
- blaszkę ( 25x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, którą wyklejamy ciastem, a następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170° z termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor około 15 minut
- gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Do rondla dodajemy wszystkie składniki nadzienia czyli masło, cukier, miód, śmietankę kremówkę, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszankę doprowadzamy do wrzenia ,a następnie gotujemy na małym ogniu 5 minut.
- podpieczony spód ciasta, jeszcze ciepły smarujemy dżemem, na który wykładamy gorące nadzienie i z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 10-12 minut , temperatura 170°C ,termoobieg
- upieczone ciasto jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty
Źródło: http://mamalyga.org/florentynki-mistrzostwo-swiata/
:) Nie jestem fanką takich ciastek ale wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńDrobna rada :) w przypadku wykonania - zrobiłaś 'listę' tzw unordered (czyli zamiast liczb są kropki) kiedy kolejność jest ważna a w przypadku wykonania jest ważna, używamy list (ordered) numerycznych
Jestem wieeelką fanką takich ciasteczek, mogłabym je jeść codziennie:) Gratuluję talentu kulinarnego kochana i powodzenia z dalszym eksperymentowaniem w kuchni!
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję :D gorąco pozdrawiam :) :) :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń