Składniki
na spód ( tortownica 21cm):
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżka brązowego cukru lub innego słodziła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
Masa:
- 4 białka
- szczypta soli
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru (proszek)
- 2 duże jogurty naturalne ( 2x400g)
Wykonanie:
- wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą i przekładamy do tortownicy ( 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut
- kiedy spód się podpieka, przygotowujemy masę
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier, oraz proszek budyniowy i jogurty, wszystko dokładnie mieszamy ( masa będzie rzadka ale tak ma być), masę przelewamy na podpieczony ciepły spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut, zostawiamy do wystudzenia w piekarniku ( ja zostawiłam uchylone drzwiczki piekarnika).
Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,147947,19278827,prosty-przepis-fit-sernik-na-jogurtach.html
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogutrow można dać kefir czy maślankę czy za rzadkie są do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń