środa, 18 maja 2016

ODCHUDZONY SERNIK JOGURTOWY




Składniki na spód ( tortownica 21cm):
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru lub innego słodziła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mleka
Masa:
  • 4  białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru (proszek)
  • 2 duże jogurty naturalne ( 2x400g)


Wykonanie:
  • wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą i przekładamy do tortownicy ( 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut
  • kiedy spód się podpieka, przygotowujemy masę
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie partiami dodajemy cukier, oraz  proszek budyniowy i jogurty, wszystko dokładnie mieszamy ( masa będzie rzadka  ale tak ma być), masę przelewamy na podpieczony ciepły spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut, zostawiamy do wystudzenia w piekarniku ( ja zostawiłam uchylone drzwiczki piekarnika).





Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,147947,19278827,prosty-przepis-fit-sernik-na-jogurtach.html

1 komentarz: