wtorek, 24 maja 2016

KRUCHE TARTE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ



Składniki na ciasto ( forma25x40cm )  :
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej np. tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 12%
Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 160g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków lub słupków migdałowych
Nadzienie:
  • 500g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałeczki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½  łyżeczki cynamonu ( dodałam dodatkowo bo lubię ) 
 Rabarbar kroimy na niewielkie 1 cm kawałeczki i posypujemy cukrem waniliowym oraz jak ktoś lubi cynamonem, odstawiamy


Wykonanie:
Ciasto:
  • wszystkie składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę zagniatamy ręcznie lub w malakserze na gładkie ciasto. Które formujemy w kulkę ,owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki.
  • formę na ciasto ( 25x40cm ) wykładamy papierem do pieczenia do której ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, delikatnie je wyrównujemy i dociskamy, ciasto podpiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • na podpieczony spód jeszcze ciepły dajemy przygotowany wcześniej rabarbar na który wykładamy masę bezową , nie wyrównujemy, wierzch ma być pofalowany , na koniec posypujemy całość płatkami lub słupkami migdałowymi
  • ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut do lekkiego zarumieniania, po tym czasie  piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto  jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy .
Beza:
  • do miski wkładamy białka oraz dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy około 3 minut aż uzyskamy gładką i lśniącą bezę, pod koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wszystko mieszamy.






Źródło: http://ilovebake.pl/2015/05/13/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-beza/

7 komentarzy:

  1. Świetne ciasto :) uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) gdzie słodycz przełamuje kwaskowaty owoc :)

      Usuń
  2. Wiosenny klasyk, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak podstawa wiosennych wypieków :D

      Usuń
  3. Apetycznie wygląda :-)
    Zapraszam do siebie
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda :-)
    Zapraszam do siebie
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i na pewno wpadnę na bloga :) gorąco pozdrawiam :D

      Usuń