Składniki na
babeczki(11-12szt):
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 7g suchych drożdży (opakowanie)
- ¾ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wanilii
- 70g roztopionego masła
Nadzienie:
- 1-2 gałązki rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 60g pszennej mąki
- 40g cukru
- 40g masła
Wykonanie:
- zaczynamy od pokrojenia na kawałki rabarbaru, następnie zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy
- w misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem czyli mąkę, cukier, sól, suche drożdże, mleko, jajko oraz wanilię, wszystko miksujemy lub mieszamy ( ciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste
- formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną
- kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę
- wyrośnięte babeczki posypujemy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30-35 minut.
Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/05/Szybkie-ciastobabeczki-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html
Jakie piękne babeczki. Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :)
w takim razie tym bardziej polecam :D
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń