niedziela, 15 maja 2016

BABECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ




Składniki  na babeczki(11-12szt):
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 7g suchych drożdży (opakowanie)
  • ¾ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 70g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 1-2 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
  • 60g pszennej mąki
  • 40g cukru
  • 40g masła


Wykonanie:
  • zaczynamy od pokrojenia na kawałki rabarbaru, następnie zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy
  • w misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem czyli mąkę, cukier, sól, suche drożdże, mleko, jajko oraz wanilię, wszystko miksujemy lub mieszamy ( ciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej  wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste
  • formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po  dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną
  • kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę
  • wyrośnięte babeczki posypujemy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30-35 minut.







Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/05/Szybkie-ciastobabeczki-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html

2 komentarze:

  1. Jakie piękne babeczki. Śliczne zdjęcia.
    Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie tym bardziej polecam :D

      Usuń