Składniki
( 25x35cm ):
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki śmietany 12% lub 18%
- ¾ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,500g rabarbaru pociętego w 2-3cm kawałki
- około 15g cukru waniliowego do posypania rabarbaru
Wykonanie:
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier , cały czas miksując
- dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania
- do masy jajecznej dodajemy teraz śmietanę, a następnie delikatnie i powoli (najlepiej po ściance miski) wlewamy olej, cały czas miksując
- na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na małych obrotach, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
- ciasto przekładamy do formy ( 25x35cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na nim rabarbar który posypujemy cukrem waniliowym
- ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka
- ciasto trzymamy jeszcze przez 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku
- gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kurmanuel.blogspot.com/2014/05/proste-pyszne-duze-ciasto-z-rabarbarem.html
Uwielbiam takie ciasta, to jest pięknie podane, i ten rabarbar- pychotka
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i zachęcam do upieczenia :)
UsuńCzy smietana ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńkwaśna
UsuńA moze być jogurt grecki?
OdpowiedzUsuńtak jak najbardziej
Usuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń