Składniki ( forma25x34cm):
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
- 220g masła/margaryny
Masa serowa:
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1kg sera twarogowego w wiaderku
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść rodzynek ( nie koniecznie jeżeli nie lubicie)
Wykonanie:
Kruche ciasto:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą ) zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę
Masa serowa:
- całe jajka ubijamy z cukrami, następnie dodajemy ser i mąkę, całość mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników
Całość:
- formę (25x34cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia i dopiero do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą kulkę ciasta, na którą wykładamy całą masę serową i na wierzch ponownie ścieramy pozostałe ciasto ( na drugi raz podpiekę spód ciasta przed wyłożeniem mamy serowej aby uniknąć ewentualnego nie dopieczenia , które może się pojawić)
- sernik pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do 180°C , studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika ( taka jest sugestia autorki) zimne ciasto schładzamy w lodówce.
Źródło: http://kotlet.tv/sernik-z-kruszonka/
Sernik pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :D polecam :)
Usuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń