Składniki
na kruszonkę:
- 100g mąki pszennej
- 50g mielonych orzechów włoskich
- 50g cukru pudru
- 50g miękkiego masła
Składniki
na ciasto:
- 200g miękkiego masła
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
Dodatkowo:
- około 500g truskawek
Wykonanie:
Kruszonka:
- ze wszystkich składników zagniatamy kruszonką, która ma mieć postać mokrego piasku, wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta
Ciasto:
- masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
- obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą następnie na zmianę z jajkami dodajemy do utartego masła, cały czas miksując na małych obrotach
- ciasto przekładamy do formy(24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- na ciasto wykładamy truskawki przekrojone na pół ( rozcięciem ku górze) i posypujemy je kruszonką
- ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: www.aniastarmach.pl
Super ciacho :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuń:) :) :D gorąco pozdrawiam
Usuń