piątek, 22 lipca 2016

TARTALETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM




Składniki(10 szt.):
  • 250g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii
  • 125g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 50-60g wody
Dodatkowo do wypełnienia tartaletek:
  • mix owoców u mnie jagody, maliny i morele
  • 125g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
  • do miski  lub na stolnicę wykładamy  wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i   masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem  foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować  masłem) i dziurkujemy je widelcem
  • tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut ,
  • serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki  krem
  • zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę wtedy pięknie się błyszczały, babeczki przechowujemy w lodówce i najlepiej spożyć je w ten sam dzień.






Źródło:  http://kotlet.tv/tartaletki-z-bita-smietana-i-owocami/

6 komentarzy:

  1. Pani przepisy i zdjęcia tak zachęcają do robienia tych różnych pyszności, że ciągle bym siedziała w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi bardzo się cieszę :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) :) :) proste a do tego mega smaczne :)

      Usuń