Składniki(10
szt.):
- 250g mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii
- 125g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 50-60g wody
Dodatkowo
do wypełnienia tartaletek:
- mix owoców u mnie jagody, maliny i morele
- 125g serka mascarpone
- 200g śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- do miski lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
- schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem
- tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut ,
- serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki krem
- zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę wtedy pięknie się błyszczały, babeczki przechowujemy w lodówce i najlepiej spożyć je w ten sam dzień.
Źródło: http://kotlet.tv/tartaletki-z-bita-smietana-i-owocami/
Mmm... pyszne tartaletki:)
OdpowiedzUsuńoj tak :) :) :)
UsuńPani przepisy i zdjęcia tak zachęcają do robienia tych różnych pyszności, że ciągle bym siedziała w kuchni :)
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo się cieszę :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńco za smakołyki :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) proste a do tego mega smaczne :)
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń