Składniki ( forma 22x30cm):
- 2 średnie jajka
- 1 ½ szklanki drobnego cukru
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki letniej wody
- ½ szklanki oleju np. rzepakowego
- 3-4 nektarynki lub brzoskwinie ( obrane ze skórki i pokrojone)
Wykonanie:
- jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
- do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka ( jak ze względu , że piekłam w mniejszej formie niż wskazuje autorka przepisu, ciasto piekłam o prawie 30 minut dłużej).
Źródło: http://ostra-na-slodko.pl/2014/08/26/ciasto-czekoladowe-z-brzoskwiniami/
Pięknie komponuje się kolorystycznie :)
OdpowiedzUsuńtak, kolor w tym przypadku rządzi i tym bardziej zachęcam do upieczenia :)
Usuńtak, kolorystk super na jesien mozna z dynia zrobic
OdpowiedzUsuńhmm pomysł ciekawy :)
Usuń