Składniki:
- 6 średnich jajek
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ½ szklanki mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody lub maliny
Wykonanie:
- jajka ubijamy z miodem/ syropem klonowym około 10 minut, następnie nie przerywając miksowania delikatnie wlewamy olej
- na koniec do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy do chwili kiedy wszystkie składniki się połączą
- masę przekładamy do formy ( 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy jagody lub maliny
- ciasto wkładamy do piekarnia nagrzanego do 160°C z funkcją termoobiegu, pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.
Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/07/fit-ciasto-z-maki-kokoswej/
Pięknie wygląda to ciasto z kulkami jagodowymi. Świetnie pasuje do talerza z Bolesławca :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) oj tak patera z Bolesławca idealnie tu się sprawdziła :)
Usuńgorąco pozdrawiam :D
Jak idealnie równo ułożone borówki! Ciasto wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńNaprawdę zużywa tylko pół szklanki mąki?
tak tylko pół szklanki mąki kokosowej, bazą są tu jajka :)
UsuńAle genialnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCUDO! *.*
pęknie dziękuję :) ale po za tym,że wygląda to również dobrze smakuje :) gorąco pozdrawiam :D
UsuńZrobilam wyszlo ladnie, dobrze ze nie jest takie suche,:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że ciacho smakowało :)
UsuńA gdyby wymieszac mąkę kokosową z migdałową - czy konsystencja pozostanie bez zmian?
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się , że nie powinno być problemu
UsuńOlej kokosowy, aby go "wlać", jak wynika z przepisu, należy go rozpuscić (podgrzać) ponieważ w normalnej temperaturze ma konsystencję stałą.
OdpowiedzUsuńGdy tak rozgrzany olej wlałam do ciasta natychmiast się zważyło i stało się gęstą papką. Może Sz.Pani myli olej kokosowy z innym olejem?
Szanowna Pani nie myli oleju kokosowego z innym olejem, do ciasta dodałam rozpuszczony ale ZIMNY olej kokosowy, pozdrawiam
UsuńZastanawia mnie normalna temperatura - co to właściwie oznacza?
UsuńJeśli chodzi o olej kokosowy to: przemiana fazowa polegająca na przejściu oleju kokosowego z fazy ciekłej do fazy stałej zachodzi przy temperaturze około 24°C. W tej temperaturze cząsteczki oleju kokosowego tracą energię kinetyczną, co prowadzi do ich zbliżenia i uporządkowania w strukturę krystaliczną, charakterystyczną dla stanu stałego. Proces ten nazywany jest krystalizacją lub zestaleniem.
przepis identyczny jak na ciasto z mąki kokosowej od Kingi Paruzel.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń