środa, 12 października 2016

CIASTO DROŻDŻOWE SYPANE ZE ŚLIWKAMI



Składniki ( forma 26x30):
  • 100g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 średnie jajka
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowy
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • śliwki
Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ kostki masła
  • dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu jeżeli ktoś lubi

 
Wykonanie:
  • do miski warstwami wykładamy najpierw  pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę oraz sól, nie mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na  około 3,5 godziny
  • w między czasie przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki tj mąkę, cukier i zimne masło, formujemy z nich kulkę , zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
  • po upływie czasu wszystkie składniki ciasta  dokładnie mieszamy ze sobą lub wyrabiamy na gładkie ale lejące ciasto za pomocą miksera
  • ciasto przekładamy do dużej  formy ( 26x30cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki , rozcięciem ku górze, jeżeli lubicie możecie posypać je cynamonem , następnie na sam koniec całość posypujemy kruszonką
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.










Źródło: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,136.html

5 komentarzy:

  1. Musi być bardzo puszyste! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak jest puszyste :) gorąco polecam, dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę w odwiedziny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. aż zgłodniałam :)


    little-jay999.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ah uwilbiam takie z kwaskowymi śliwkami, teraz ciasta sam wyrabiam dzięki robotowi kohersen, bo ręcznie to bym rzadko się zebrał:)

    OdpowiedzUsuń