Składniki ( forma 26x30):
- 100g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka oleju np. rzepakowy
- ¾ szklanki mleka
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- śliwki
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki drobnego cukru
- ½ kostki masła
- dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu jeżeli ktoś lubi
- do miski warstwami wykładamy najpierw pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę oraz sól, nie mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3,5 godziny
- w między czasie przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki tj mąkę, cukier i zimne masło, formujemy z nich kulkę , zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
- po upływie czasu wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą lub wyrabiamy na gładkie ale lejące ciasto za pomocą miksera
- ciasto przekładamy do dużej formy ( 26x30cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki , rozcięciem ku górze, jeżeli lubicie możecie posypać je cynamonem , następnie na sam koniec całość posypujemy kruszonką
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Źródło: http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,136.html
Musi być bardzo puszyste! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńo tak jest puszyste :) gorąco polecam, dziękuję za zaproszenie na pewno wpadnę w odwiedziny :D
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńlittle-jay999.blogspot.com
polecam warte zrobienia :)
Usuńah uwilbiam takie z kwaskowymi śliwkami, teraz ciasta sam wyrabiam dzięki robotowi kohersen, bo ręcznie to bym rzadko się zebrał:)
OdpowiedzUsuńja też muszę się dorobić dobrego miksera , to faktycznie zdecydowanie ułatwia działania w kuchni , gorąco pozdrawiam :)
Usuń