niedziela, 20 listopada 2016

KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE



Składniki ( +/-35 szt.):
  • 230g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 90 cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 180g zimnego masła

Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, mąki ziemniaczanej, cukru pudru, cynamonu, soli i masła zagniatamy w miarę szybko ciasto, które następnie  wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce  przez 30 minut
  • po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 4mm, na stolnicy podsypanej delikatnie mąką, następnie wykrywamy np. serduszka, gwiazdki itp. i układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, studzimy na kratce
  • w oryginale  gotowe ciasteczka są zanurzone do połowy w czekoladzie ale według mnie ciasteczka są już na tyle słodkie , że pominęłam polewę.





Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, a do herbatki byłyby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak dobra herbata lub kawa to połączenie idealne do tych ciastek :)

      Usuń