Składniki (
tortownica 21-23cm):
- 175g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g ciemnego kakao
- 200g drobnego cukru
- 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree
- 3 duże jajka
- 200g oleju rzepakowego
- 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej
Dodatkowo na
polewę:
- 50g gorzkiej czekolady 70%
- 50ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu
- garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne
Śmietankę
kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy
z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie
całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka polewa,
odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i dopiero wtedy polewamy nią ciasto.
Wykonanie:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier, mieszamy odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy puree z buraków, jajka oraz olej, całość miksujemy
- do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko do połączenia składników, na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko mieszamy
- ciasto przekładamy do tortownicy (21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170°C
- gotowe ciasto studzimy , polewamy polewą czekoladową i jeżeli chcecie to można posypać wierzch orzechami.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/buraczane-ciasto-czekoladowe
Mmmm wygląda pysznie, czekoladowe i wilgotne))
OdpowiedzUsuńi takie właśnie jest :) gorąco polecam :)
UsuńZachwycają fotografie i składniki bardzo intrygują! Mega ciekawa jestem tego smaku!
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję , a ciasto bardzo polecam :)
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńhi hi oj tak mniam :)
Usuń