niedziela, 27 listopada 2016

CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE

Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :)


Składniki ( tortownica 21-23cm):
  • 175g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g ciemnego kakao
  • 200g drobnego cukru
  • 250g ugotowanych buraków, zblędowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200g oleju rzepakowego
  • 100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej
Dodatkowo na polewę:
  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • 50ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu
  • garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne
Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka polewa, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i dopiero wtedy polewamy nią ciasto.


 Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier, mieszamy odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy puree z buraków, jajka oraz olej, całość miksujemy
  • do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy  wszystko do połączenia składników, na koniec dodajemy  drobno posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • ciasto przekładamy do tortownicy (21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170°C
  • gotowe ciasto studzimy , polewamy  polewą czekoladową i jeżeli chcecie to można posypać wierzch orzechami.






Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/buraczane-ciasto-czekoladowe

6 komentarzy: